gaya hidup sihat

Sepanjang hayat, kita sering diingatkan pentingnya menjaga kesihatan kepada diri kita. Dari kecil ibu bapa mengajar kita dengan kata-kata seperti “ah yang ini baik untuk kesihatan” atau “jangan merokok kerana ia membahayakan kesihatan”. Di sekolah juga mewajidkan semua pelajar melibatkan diri dalam extra-kokurikulum seperti sukan atau badan beruniform. Adakah semua orang tahu tentang kepentingan menjaga kesihatan diri?? Setiap orang patut hidup dengan definisi kesihatan atau gaya hidup yang tersendiri. Walaupun asas nutrisi dan bersenam itu adalah berdasarkan kepada fakta-fakta sains, cara kita mengaplikasikannya terpulang kepada individu. Pilihan itu dalam tangan sendiri.

GAYA HIDUP SIHAT = KESEMPURNAAN?

Gaya hidup sihat tidak semestinya melibatkan pemakanan dan senaman yang sempura setiap hari. Kita perlu hidup dalam keseimbangan fizikal, rohani, sosial dan mental. Tetapi sekali lagi keseimbangan itu terpulang kepada individu. Akhirnya, keseimbangan itu patut memberi kepuasan kepada diri kita sendiri.o.0

Semua orang tahu yang merokok merupkan perkara yang tidak baik untuk kesihatan. Tetapi macam mana dengan perokok yang bersenam lima kali seminggu dan makan dengan sempurna? Adakah mereka dikatakan tidak mengamalkan gaya hidup yang sihat? Kalau anda Tanya kerajaan atau institusi perubatan jawapannya mungkin tidak! End of the day, jawapan orang ramai tidak penting kerana kita patut tepuk dada & tanya si perokok. Bagi dia, tentu dia faham perbuatan merokok itu tidak sihat, tetapi mungkin akitivi fitness dan pemakanan itu memberi kepuasan kepadanya. Keseimbangan sementara! Cuma dia seorng yang boleh membuat pilihan untuk berhenti merokok.

Bagi semua orang, keperluan seharian berubah dari semasa ke semasa. Contohnya, si perokok mungkin berazam untuk berhenti bila rakan baiknya meninggal akibat parah dada (lung cancer).
Selagi dia tidak mahu berubah, dia akan terus mengamalkan hidupnya ditemani rokok sehingga dia mahu berubah! Self-dicipline!

Keinginaan  untuk berubah mesti/patut datang daripada diri kita sendiri. Bagi kebanyakkan pelajar sekolah pun, memaksa mereka menertai pasukan uniform tidak akan bertahan memberi hasil dalam jangka masa yang panjang. Bagaimana dengan atlit sukan? Mereka selalu dapat membawa tabiat bersukan kemana-mana kerana mereka mempunyai passion and minat!

Passion dan minat itu amat penting dalam kehidupan. Bukan sahaja untuk bersukan, tetapi juga dalam kerjaya, kekeluargaan dan juga pemakanan & fitness!

Ramai yang memulakan program fitness dan diet tetapi berhenti separuh jalan. Kenapa?Kerana mereka buat perkara yang tidak menyeronokan….makan sihat dan bersenam (bukan bersukan). Memang membosankan kalau kita tidak menyukai perkara tersebut..~o.0~

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s